"Enter"a basıp içeriğe geçin

Necmettin Erbakan: (Bilim Adamlarından)

Necmettin Erbakan:

Adı hep darbelerin öncesi ve sonrasıyla; kurduğu / kurdurduğu ve kapatılan partileriyle anılan bu kişi siyasete atılmadan önce mühendislik alanında Dünya’da ve Türkiye’de ilklere imza atmıştır. Aynı zamanda İTÜ Makine Mühendisliği Fakültesinin de bir nevi efsanesi olan Erbakan, bölüme birincilikle girmiş ve birincilikle mezun oluştur. En yüksek diploma notu rekorunu hala elinde bulunduran Erbakan mezun olduğu yıldan itibaren Motorlar Kürsüsü’nde 3 sene asistanlık yapmıştır. Aynı zamanda da asistan olarak ders anlatan ilk kişidir. Üstün başarı bursuyla gittiği Alman Aachen Teknik Üniversitesi’nde çalıştığı 1,5 sene içerisinde profesörlerin ilgisini çekmenin yanında yazmış olduğu doçentlik tezinde ‘dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunu’ matematiksel olarak izah etmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra İTÜ Motorlar Laboratuarında ilk %100 yerli motoru yapmış, 1956 Temmuzunda Konya’da 200 ortaklı Gümüş Motor Fabrikasını kurmuştur. Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan “Devrim Otomobili”nin temelini de o yıllarda atmıştır.

devrimle ilgili bilgi
Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda üretilen, Türkiye'nin ilk otomobili 'Devrim'in günümüze kalan son örneği, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. Müzesi(Eskişehir)'nde özel olarak yapılan camlı garajda 7 Nisan 2002'de sergilenmeye başlandı.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Kulübü’nün Maçka isimli dönemlik dergisinin 22. sayısında (2008 Bahar) “Bilim Adamlarından” başlığıyla yayınlanmasını istediğim halde “Biliyoruz Ama Ne Kadar” başlığıyla yayınlanmıştır.
Alt başlıkları sırasıyla ‘Arşimet’, ‘Sir Isaac Newton’, ‘Fatih Sultan Mehmet Han’, ‘Necmettin Erbakan’, ‘Erdal İnönü’ ve ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ şeklindedir.

Beğenebilir / Takip edebilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial