"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bilen Var Mı?

Resimdeki simgeyi daha önce kaçınız gördü?

Ne anlama geldiğinden haberi olanlar var mı?

Peki durduk yerde benim bu yazıyı yazmam neyin nesi?

Gelin bu soruları da cevaplayayım.

TBT, aşağısında da yazdığı gibi Türk Beyin Takımı.

Ne işe yarar?
Her sene seçilen 4 kişilik ekip, artı yedekleri, artı takım kaptanı; Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası’na (World Puzzle Championship) katılarak ülkemizi temsil eder.

Peki bunları kim belirler?
Dünya Zeka Oyunları Federasyonu (World Puzzle Federation) yarışmaya katılmak isteyen ülkelerden bir kişiyi ya da bir gruba takımı seçmesi için görevlendirir. Ülkemizdeyse 1993 yılından bu yana her sene düzenlenen Türkiye Zeka Oyunları Şampiyonası ile bu takım belirlenmektedir. İlki, Türk Beyin Takımı Onursal Kaptanı Nevzat Erkmen tarafından düzenlenen bu yarışmayı iki senedir Akıl Oyunları Dergisi adına Ferhat Çalapkulu organize etmektedir.

Bu yarışma nasıl bir şey?
Bu yarışma geçen sene de olduğu gibi 3 aşamada yapılmaktadır. İlk aşamasını cevapları son gönderme günü haricinde zaman kısıtlaması olmayan ve yaş sınırlaması olmaksızın herkese açık olan “eleme sınavı” oluşturmaktadır. Diğer iki aşaması ise yarı final ve yarı final sonucunda daha önceden belirlenen barajı aşanların katılabildiği finalden oluşmaktadır.

Ne sorarlar burada?
Öncelikle bilgi ve genel kültüre dayalı bir şey sorulmadığını belirtmek isterim. Sorular akıl ve mantık kullanılarak, gerekiyorsa matematikte 4 işlem kullanılarak cevaba ulaşılabilecek şekilde olup bulmaca tarzındadır. Örneklendirmek gerekirse; birçoğumuzun artık adını duyduğu ‘sudoku’, amiral battı, kare karala, hazine avı (mayın tarlası) gibi bulmacalar başlıcalarıdır.

Bu yazıyı neden kaleme aldığıma gelince.
Bu sene yarı finali ve finali birer gün arayla yapılacak yarışmanın yarı finali birkaç saat saat önce başladı:
18 Ağustos 2007 Saat: 10.00
ve şu anda ilk 3 bölümü bitmiş durumda

Fazla bir ümidim kalmasa da ben de yarışmacılar arasında finale çıkmak için uğraşanlardan birisiyim.
Bilgi Üniversitesinde yapılacak olan finallere izleyici olarak da katılabilirsiniz. Yarışmaya katılan hatta takıma geçmiş yıllarda girenlerle ve bu sene gireceklerle sohbetler de edebilirsiniz.

Çok az kişinin haberi olsa da hiç usanmadan yollarımıza devam ediyoruz. Ümit ettiğimiz katılımın artması ve daha fazla destek görebilmek.

 

 

 

Bu yazı daha önce 18.08.2007 tarihinde saat 14.16’da Milliyet Blog’da paragrafları belli bir kalıba sokularak resimle birlikte Eğlence-Hobi kategorisinde yayınlanmıştır, şu ana kadar 512 defa görüntülenmiştir.

Beğenebilir / Takip edebilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial